Archiv - 2014 (51. sezóna)



29.12.2014

PULP FICTION: HISTORKY Z PODSVĚTÍ

Pulp Fiction

USA
1994
153 min
AČFK

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? Chcete vidět zlaté hodinky, jež prošly světovými válkami a několika konečníky? Chcete slyšet disputaci na téma hamburgery u McDonalds, Burger King, Big Kahuna Burger a Jack in the Box? Chcete poznat, že heroin se dá vyšňupat i nosem? Chcete znovu zažít tanec Johna Travolty? Mnohovrstevnatý vesmír Pulp Fiction vám otevírá svou náruč a vy se můžete stát dalším z miliónů diváků, pro něž se jedná o jeden z filmů jejich života.


22.12.2014

BOJ SNĚŽNÉHO PLUHU S MAFIÍ

Kraftidioten

Norsko
2014
115 min
Film Europe

Spojení režiséra Molanda, scénáristy Aakesona a herce Skarsgårda je nejen zárukou festivalového úspěchu, ale i vynikající filmové zábavy. Oblíbená filmová trojice se opět dostala do hlavní soutěže MFF Berlín, kde byl jejich snímek letos nominován na Zlatého medvěda. Černá komedie s ironickým názvem plná krve, napětí a pomsty nadchne diváky nejen nádherou norské krajiny, ale též propracovaným scénářem, vynikajícími dialogy a nezapomenutelnými hereckými výkony... Nils se se svým sněžným pluhem prohání zasněženými cestami v okolí chladného norského městečka. Proráží cesty pro své spoluobčany, což považuje za velmi zodpovědnou práci, kterou ostatní dokážou náležitě ocenit. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka... Příběh “spravedlivé“ pomsty s lavinou mrtvých těl vypráví režisér s pořádnou dávkou černého humoru, překvapivých zvratů i elegancí a výsledkem je zábavný a inteligentní akční thriller z prostředí zasněžených drsných norských hor.


15.12.2014

FRANK

Frank

Irsko-Velká Británie
2014
95 min
AČFK

Frank je originální komedie o rádoby muzikantovi, který ztratí půdu pod nohama, když se přidá k avantgardní popové kapele vedené záhadným Frankem – hudebním géniem, který se schovává za obří umělou hlavu. Uznávaný irský režisér Lenny Abrahamson navazuje na své oceněné snímky Adam a Paul, Garáž a Co udělal Richard originální komedií o člověku (Domhnall Gleeson), který zjistí, že si ukousl větší sousto, než na jaké stačí. V roli tajemného Franka Michael Fassbender, jeho děsivou kolegyní Claru ztvárnila Maggie Gyllenhaalová.


8.12.2014

MAMI!

Mommy

Kanada
2014
139 min
Artcam

Když skončila letos v Cannes oficiální projekce filmu Mami!, vypadalo to, jako by mladičký tvůrce Xavier Dolan dokázal hory přenášet. Potlesk trval přes pět minut, slzy tekly proudem. Co tak oslnilo vybíravé festivalové publikum, které jindy do závěrečných titulků klidně i bučí? Film je příběhem dospívajícího Steva s diagnózou ADHD a jeho mámy Diane, která i přes doporučení odborníků trvá na tom, že svého syna dokáže zvládnout a že její syn dokáže zvládnout školu. Když do jejich života vstoupí ještě utrápená sousedka Kylea, vydají se společně na hodně divokou jízdu, kdy se záchvěvy štěstí, bezpečí a spokojenosti v mžiku mění na eruptivní výbuchy násilí a hlubokou beznaděj. Nahoru a zase dolů, jak už to tak v životě bývá. Brilantní výkony hlavních protagonistů vás do příběhu absolutně vtáhnou. Originální hra s formátem obrazu pak jen podtrhuje inovativnost a kreativitu nejmladšího účastníka canneského klání, jenž před časem okouzlil i české publikum filmem Imaginární lásky.


1.12.2014

DIVOKÉ HISTORKY

Relatos salvajes

Argentina-Španělsko
2014
122 min
Aerofilms

Šest divokých historek spojuje téma drobných i větších nespravedlností a křivd, kterým se člověk nemůže bránit, nechce-li překročit hranice zákona či dobrých mravů. Čeho je ale moc, toho je příliš. V různých situacích se hrdinové filmu dostanou do bodu, kdy už jim dojde trpělivost. Vezmou věci do svých rukou a s lidskou malostí, byrokracií či vypočítavostí si to vyřídí s intenzitou rozzuřeného zvířete. Černá komedie koprodukovaná bratry Almodóvarovými si podmanila diváky festivalu v Cannes i Karlových Varech. Není divu. Nervy totiž můžou rupnout každému a pocity hněvu jsou stejně univerzální jako uvolňující účinek smíchu, který se dostaví při každém z šesti překvapivých rozuzlení.


24.11.2014

LEVIATHAN

Leviafan

Rusko
2014
141 min
Film Europe

Kolja žije v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska. Hned vedle domu má vlastní autoopravnu. Avšak starosta blízkého města Vadim ho chce o dům, pozemek i práci připravit. Kolja se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát. Nejen majetku a vlastní půdy, ale i veškeré té krásy, která ho již od dětství obklopuje. Vadim se stává stále více agresivním... Leviatan se v Bibli objevuje jako mořská příšera, která vzbuzuje strach. V satanismu tento tvor zastupuje třetí ze čtyř prvků pekla – jednotnost pořádku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes ve své knize Leviathan přirovnává příšeru ke státnímu uspořádání, ve kterém má absolutistická moc zabezpečit občanům mír a ochranu. Mezinárodně oceňovaný ruský režisér Andrej Zvjagincev přináší ve svém filmovém díle inspirovaném Hobbesovou knihou působivý pohled na marný boj jednotlivce proti autoritám za svá práva a vlastnictví. Realisticky vyprávěný příběh ve spojený s kouzlem severské krajiny a majestátní, podmanivou hudbou činí z filmu intenzivní zážitek. Jeho kvality ocenila porota na MFF v Cannes, která mu letos udělila cenu pro nejlepší scénář, ale také diváci a filmoví kritici na MFF v Karlovy Vary, kde film zaznamenal výjimečné ohlasy.


10.11.2014

ZÁZRAKY

Le Meraviglie

Itálie-Německo-Švýcarsko
2014
110 min
Aerofilms

Film Zázraky, oceněný na festivalu v Cannes 2014 druhým nejvyšším vyznamenáním Velkou cenou poroty, vypráví příběh dvanáctileté Gelsominy, která žije s rodiči a třemi mladšími sestrami na opuštěném statku kdesi v Umbrii na italském venkově. Otec drží rodinu stranou nástrah moderního světa a striktně prosazuje život v souladu s přírodou. Chov včel a výroba přírodního medu jsou pro rodinu jediným zdrojem obživy a točí se kolem nich veškerý život na statku. Pevné rodinné vazby podřízené praktickým činnostem jsou však narušeny natáčením televizní reality show „Zázraky venkova“, které poblázní celý kraj. Jistoty idealistického a poněkud despotického otce jsou zviklány poznáním, že milovaná dospívající dcerka se možná vydá jinými cestami, než jaké volil pro sebe a své nejbližší. Zčásti autobiografický poetický snímek režisérky Alice Rohrwacherové o rozpadajícím se ideálním světě místy osciluje na hranici mezi realitou a snem. Okouzlil nejen publikum v Cannes, ale také na festivalu v Karlových Varech.


3.11.2014

KMEN

Plemja

Ukrajina-Nizozemsko
2014
130 min
Film Europe

Hluchoněmý teenager Sergej nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil“, stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergej tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene... Celovečerní debut ukrajinského režiséra Myroslava Slaboshpytskiye představuje výjimečný filmařský počin, neboť jeho vyprávění je založené na realistických obrazech se znakovou řečí a precizní prací s prostorem a zvukem. Jeho krátký snímek Hluchota z roku 2010, uvedený v Hlavní soutěži krátkých filmů na MFF v Berlíně, byl jakousi předpřípravou, ve které režisér intenzivně pracoval s komunitou hluchoněmých lidí. A tyto neherce také obsadil do svého celovečerního filmu. Gesta, výrazy tváře, postavení i řeč těla jednotlivých protagonistů se tak pro diváka stávají jediným zřetelným jazykem. Kmen měl letos premiéru na MFF v Cannes v rámci Týdne kritiků a ihned po svém uvedení si získal sympatie. Důkazem jeho vřelého přijetí jsou tři festivalová ocenění, která si z Cannes odvezl.


27.10.2014

JOE

Joe

USA
2013
117 min
CinemArt

Joe Ransom (Nicolas Cage) není zrovna příjemným chlápkem, který by se hned s každým kamarádil. Je to horkokrevný tvrďák, jenž se často více než rozumem řídí vlastními instinkty. A ty ho bohužel už párkrát přivedly do křížku se zákonem a taky do basy. Teď pracuje jako předák party dřevorubců a žije téměř samotářský život v zapadlé díře uprostřed lesů na jihu USA. I v tomto společenství podobných ztracených existencí se pohybuje na jeho okraji a snaží se vyhnout dalším možným konfliktům. Jeho dobrovolná izolace se začne drolit ve chvíli, kdy do své party přibere teenagera Garryho. Tomuhle klukovi to dává život pěkně sežrat...Film vznikl podle románu spisovatele Larryho Browna, který je oceňován především pro svou syrovost a autentičnost. Premiérově byl snímek Joe uveden na filmovém festivalu v Benátkách, kde získali festivalové vavříny režisér David Gordon Green a představitel Garryho Tye Sheridan. Přijďte se podívat na poněkud jinou Ameriku.


20.10.2014

NICK CAVE: 20 000 DNÍ NA ZEMI

20,000 Days on Earth

Velká Británie
2014
95 min
AČFK

Snímek je důmyslnou a lyrickou ódou opěvující lidskou tvořivost v hlavní roli s hudebníkem a kulturní ikonou Nickem Cavem. Záznam dvaceti čtyř hodin v životě rockové hvězdy přináší důvěrné zachycení procesu umělecké tvorby na pozadí kombinace reality a fikce. Celovečerním režisérským debutem navazuje dvojice vizuálních umělců Iaina Forsytha a Jane Pollardové na sedmiletou intenzivní spolupráci s Nickem Cavem. Snímkem, oceněným na letošním festivalu v Sundance za nejlepší režii a střih dokumentu, provází originální hudba z dílny Nicka Cavea a Warrena Ellise.


13.10.2014

O KONÍCH A LIDECH

Hross í oss

Island-Německo
2013
81 min
Film Europe

Zcela záměrně hned po Velké pardubické uvádíme snímek, jaký již delší dobu chyběl v našich kinech: skutečný film o koních. Debut islandského režisére Benedikta Erlingssona je velkolepým příběhem vyprávěným z pohledu koně. Jaký vliv mají lidé na koně a koně na lidi? Jsou věci skutečně takové, jaké jsou, když se na ně podíváte očima koně? Vtipný, nádherný a citlivý příběh zasazený do čisté, islandské krajiny získal již řadu zajímavých filmových ocenění, včetně 6 cen Edda Award (islandská obdoba Oscarů, kde film zvítězil v kategoriích Režisér roku, Scénář roku, Nejlepší film, Herec roku, Nejlepší kamera, Nejlepší speciální efekty a ve zbývajících kategoriích byl nominován)... Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinna, ale Kolbeinn miluji svoji prvotřídní klisnu, miláčka Gránu. Grána je však posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a kůň Jarpur miluje Vernhardura, svého pána. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, ale Egill obdivuje jiskřivé elektrické ploty. Přichází jaro a celá místní komunita sleduje tento příběh. To nemůže skončit dobře… Během natáčení nebyl žádný kůň zraněn. Herci přežili, otázkou však zůstává jejich možná psychická újma.


6.10.2014

IDA

Ida

Polsko-Dánsko
2013
82 min
Aerofilms

Než se osmnáctiletá novicka Anna stane jeptiškou, musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu, o jejíž existenci neměla dosud ani tušení. Ukazuje se, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a soudkyně, která v 50. letech posílala na smrt kněze a další odpůrce režimu. Nečekané setkání nasměruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajemství, svého židovského původu a svého pravého jména, Ida. Cynická, životem protřelá, avšak vlastním svědomím stíhaná Wanda je v mnohém pravým protikladem Idy, která během společného pátrání poprvé zakouší pokušení vnějšího světa: jazzovou hudbu, svobodu a možnost zamilovat se. Britský režisér polského původu, dvojnásobný držitel ceny BAFTA Paweł Pawlikowski, se s Idou vrací do země svého dětství. Originální a poetický příběh hledání vlastní identity je moderní poctou klasické kinematografii 60. let. Film vyhrál hlavní ceny na festivalech v Londýně, Gijónu nebo Varšavě, získal také Mezinárodní cenu kritiků na MFF v Torontu.


29.9.2014

SEX, DROGY A DANĚ

Spies & Glistrup

Dánsko
2013
110 min
Film Europe

Simon Spies a Mogens Glistrup byli dva dánští rebelové, kteří byli výjimeční ve své snaze a uplatňování svobody – ať už to byly peníze, drogy nebo sex. Možná, že tento vztah radikálního liberála a bohémského kapitalisty byl tím nejlepším, co vzešlo ve Skandinávii z období hippies. Byla to divoká jízda mezi daněmi, masovým cestováním, šlapkami a politiky. Snímek Sex, drogy a daně režiséra Christoffera Boea pojednává o velkolepém přátelství mezi dvěma nechvalně známými a provokativními postavami moderní dánské historie: radikálního, pravicového právníka a později politika Mogense Glistrupa a „krále cestovního ruchu“, milionáře, záletníka a veřejného provokatéra, Simona Spiese. Příběh natočený podle skutečných událostí přibližuje divákům dosud neznámá fakta – jak se tyto dvě nechvalně známé dánské ikony staly tím, čím byly, a jak si byly vzájemně oporou i oponenty ve svých vlastních životních misích. Dokázali si život užívat naplno, bojovat za své ideály, za novou vizi pro společnost. Polovina Dánska je milovala, druhá je nenáviděla. Něco takového tato země dosud nezažila.


22.9.2014

SMĚR: VÁLEČNÁ ZÓNA

Access to the Danger Zone

BELG-KEŇA-KONGO-AFGH-SOM
2013
70 min
Lékaři bez hranic

Dokument, pod nímž jsou podepsáni režiséři Peter Casaer a Eddie Gregor a ke kterému namluvil komentář Daniel Day-Lewis, otevřeně vypráví o překážkách, bránících poskytování humanitární pomoci válečným obětem. Prostřednictvím rozhovorů s pacienty a hlavními humanitárními aktéry film nejen odhaluje rizika, která při pomoci lidem ve válečných zónách humanitární organizace podstupují, a nutná bezpečnostní opatření, ale sleduje také prolínání pozic humanitárních s vojenskými a politickými. Získat přístup do válečných zón často znamená učinit mnoho kompromisů...
Tento film uvádíme ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Lékaři bez hranic. Bezprostředně po skončení promítání se uskuteční beseda se zástupci této organizace. Vstupné na tento večer je dobrovolné, jeho výtěžek bude odevzdán ve prospěch humanitární organizace Lékaři bez hranic.


15.9.2014

CHLAPECTVÍ

Boyhood

USA
2014
166 min
CinemArt

Chlapectví je výjimečný film. Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval dvanáct let. Každý rok, na tři až čtyři natáčecí dny, se sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby natočila další střípek do jedné životní mozaiky. Výsledkem je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat... Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šestiletý kluk, který po rozvodu rodičů žije se starší sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mámou (Patricia Arquette). S tátou (Ethan Hawke) se ale obě děti pravidelně vídají a mají s ním kamarádský vztah. Taková je Masonova výchozí životní situace, z níž se vydává vstříc pubertě, dospívání a dospělosti. Po cestě míjí spousty známých a přátel, prvních a druhých lásek, konfliktů a usmiřování se sestrou a matkou a dalších životních křižovatek, které všichni tak důvěrně známe... Filmoví recenzenti i obyčejní diváci se předhánějí v superlativech a v údivu nad tím, jak může v záplavě drahých trikových produkcí tak mimořádně zapůsobit film, který je „jen“ o životě.


Kino Sirius - 12.6.2014

BANKSY-EXIT THROUGH THE GIFT SHOP

Banksy: Exit Through the Gift Shop

USA-VB
2010
87 min
AČFK

Mystifikační dokument je originálním „úvodem“ do krátkých dějin street artu a výjimečným vhledem do streetartové komunity, byť jen kalifornské, anglické a francouzské. Popisuje tento fenomén s nadhledem a s ironií komentuje jeho vzestup od nelegálního „čmárání“ po zdech do světa uměleckého byznysu. Přední anonymní umělec Banksy jako jeho tvůrce dokazuje, že je šikovný nejen ve svém oboru. Stěžejní jsou jak komentář, důvtipně čtený Rhysem Ifansem, tak především amatérské dokumentární záběry z převážně nočních akcí, včetně střetů s policií, nebo sekvence z dílen, zachycující proces tvorby.


9.6.2014

PŘEŽIJÍ JEN MILENCI

Only Lovers Left Alive

SRN-USA-Velká Británie-Francie-Kypr
2013
123 min
HCE

Adam - talentovaný hudebník ve stylu 60.let, žije v ponurém Detroitu. Zoufalý z toho, kam ten svět spěje, čím dál častěji přemýšlí o sebevraždě. V teplém Tangeru žije jeho tajemná, stylová přítelkyně Eva, co miluje poezii a ráda večeří s Christopherem Marlowem. Adamovi i Evě je více než tisíc let. Před několika staletími, se dohodli, že kvůli čerstvé krvi nebudou zabíjet lidi a dobývat krev budou v nemocnici. Není to tak dávno, co se rozhodli žít odděleně. Moc dlouho jim to ale nevydrželo a Eva už vystupuje z letadla v Detroitu. Oba cítí, že se má stát něco nebezpečného. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy - nekontrolovatelný šílený upír, který neumí ovládat své emoce. Ve městě začínají podivná úmrtí a tak musí Adam i Eva uprchnout do Alžírska. Problémy teprve začaly a vypadá to, že konec světa přeci jenom nastane a smrt není daleko... Smrt? Není příliš brzy? Pozoruhodný snímek klasika nezávislého filmu Jima Jarmushe, na který se opět nedá zapomenout...


2.6.2014

2001: VESMÍRNÁ ODYSEA

2001: A Space Odyssey

Velká Británie–USA
1968
141 min
AČFK

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času…


26.5.2014

AŤ ŽIJE SVOBODA!

Viva la libertà

Itálie
2013
93 min
Film Europe

Snímek, který byl v Itálii poprvé uveden na svátek svatého Valentina, přináší svému tvůrci – režisérovi a zároveň scénáristovi Roberto Andò – jeden úspěch za druhým. Nejen, že ho Italský syndikát novinářů ocenil prestižním vyznamenáním Stříbrná stuha pro Nejlepší scénář, ale také mu přiřkl Zvláštní stříbrnou stuhu pro Nejlepšího herce v hlavní roli (Toni Servillo). Cena David di Donatello pro Nejlepší scénář a Nejlepšího herce ve vedlejší roli, či nominace na Zlaté glóby nebo na Křišťálový glóbus z MFF Karlovy Vary jen potvrzují nezvratné přednosti italského tvůrce a jeho filmu. Mistrně vykreslená politická scéna současné Itálie jde ruku v ruce se strhujícím hereckým výkonem Toniho Servilla, který v dvojroli předního politika a jeho bratra nedá divákům vydechnout až do závěrečných titulků a ani po odchodu z kina neopustí jejich mysl. Enrico Olivieri, předseda nejsilnější politické strany, je na pokraji krize. Preference jeho strany stále klesají a volby se nezadržitelně blíží. Jedné noci však Olivieri zmizí. Ve společenských a stranických kruzích se rychle šíří fámy a dohady a šedá eminence, Andrea Bottini, usilovně přemýšlí, jak situaci zachránit. V jeho hlavě se tak zrodí šílený a hazardní plán – podsunout veřejnosti Olivieriho bratra – dvojče. Důvtipný filozof, který trpí bipolární depresí, je však pravým opakem svého bratra. Poetické a srozumitelné vyjadřování, žoviální přístup k lidem a rozesmátá tvář jsou klíčem ke strmému vzestupu preferencí strany. Nebývalý obdiv a popularitu politika však kdosi ze zákulisí sleduje a vyčkává…


19.5.2014

BORGMAN

Borgman

Nizozemí
2013
113 min
Artcam

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Nejen, že se Borgman z vily už nehne, ale ještě si na pomoc zavolá své přátele v čele s dost radikální Ilonkou. Vila a její obyvatelé se rychle mění k nepoznání a řada mrtvol s hlavami zabetonovanými v kýblech v nedalekém jezeře se nebezpečně rozrůstá. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. Režisér Alex van Warmerdam patří k nejznámějším současným nizozemským dramatikům a režisérům. Jeho práce s metaforami, černým humorem a komorním způsobem vyprávění ho velmi přibližují českému divadelnímu i filmovému divákovi. Film získal po svém uvedení v soutěži na festivalu v Cannes 2013 celou řadu ocenění na festivalech v Sitges, Stockholmu, Strasburgu, Haifě a získal také tři hlavní holandské filmové ceny za nejlepší film, režii a herečku v hlavní roli.


12.5.2014

CAMILLE CLAUDEL 1915

Camille Claudel, 1915

Francie
2013
97 min
Film Europe

Jeden z nejvýraznějších tvůrců současnosti režisér Bruno Dumont se inspiroval korespondencí sochařky Camille Claudelové (1864-1943) a jejího bratra, básníka, dramatika a diplomata Paula Claudela (1868-1955). Jako mladá žena byla Camille talentovaná, na svou dobu emancipovaná a odvážná. Stala se milenkou, modelkou a múzou svého učitele Augusta Rodina, který však nebyl ochoten opustit kvůli ní svou partnerku. Jako umělkyně byla úspěšná, ale s blížící se čtyřicítkou začala trpět depresemi. Přestala komunikovat s okolím, zničila své sochy a po smrti otce ji matka v roce 1913 nechala ve svěrací kazajce odvézt do léčebny nedaleko Paříže... Režisér více než na dialogy sází na autentické dobové prostředí léčebny se skutečnými pacientkami a ošetřovatelkami a zejména na přesvědčivý herecký výkon Juliette Binocheové, jejíž Camille za zdmi blázince, kde se zastavil čas, marně touží po volnosti.


5.5.2014

ATTILA MARCEL

Attila Marcel

Francie
2013
102 min
AČFK

„Okouzlující rodinná óda na používání halucinogenních drog,“ napsal o snímku Attila Marcel renomovaný filmový časopis Variety. Sám režisér Sylvain Chomet by si jako podtitul své novinky vybral: „Chvála drogám, buddhismu a ukulele“. Zároveň souhlasí se svým vydavatelem, že to je vlastně i film o psychoanalýze. Francouzská tragikomedie, která se světu poprvé ukázala na loňském festivalu v Torontu, potěší svou procítěnou melancholií, jemným humorem, zářivými barvami, dobromyslností, poetikou, muzikálovými výstupy i krásně smutnou nostalgií. A to ani není animovaná. Tvůrce na Oscara nominovaného Iluzionisty nebo na dva Oscary nominovaného Tria z Belleville se tentokrát vydal do říše hraného filmu. Jak ale sám ví, svému rukopisu neuniknete, a tak i Attila vyniká výrazným vizuálním stylem. Podobně jako díla kolegů Jeana-Pierra Jeuneta, Jaca Van Dormaela nebo Michela Gondryho, i Chomet vytváří jakýsi hyperrealistický svět zalidněný roztodivnými figurkami. Jeho novým hlavním hrdinou se stal 33letý pianista, který nikdy nepromluvil a od smrti svých rodičů ani nikdy nedělal nic jiného, než co mu naplánovaly jeho dvě rázné tetičky, učitelky tance. Až jednou plachý Paul najde na schodech desku, díky ní se ocitne v bytě své sousedky Madam Proustové a díky ní objeví kouzlo oněch halucinogenních drog. Konkrétně „bylinných“ čajů s příchutí LSD. S jejich pomocí by konečně mohl najít cestu ke své minulosti představované ztracenou milovanou matkou, k přítomnosti ovládané tetičkami i k budoucnosti, v níž by mohla figurovat cellistka Michelle.


28.4.2014

WALESA: ČLOVĚK NADĚJE

Wałęsa. Człowiek z nadziei

Polsko
2013
127 min
Artcam

Lech Walesa je podobně jako u nás Václav Havel symbolem pádu totalitního režimu. Oba byli ve vězení, oba dokázali burcovat davy. Andrzej Wajda je nejúspěšnějším polským režisérem všech dob a je tedy pochopitelné, že Walesův životní příběh do filmu převedl právě on. A udělal z něj divácky nejúspěšnější polský film minulého roku. Ve svém portrétu se nevyhýbá kontroverzi, především ale ukazuje klíčové momenty vzestupů a pádů opozičního odborového hnutí Solidarita, které Walesa se svými kolegy vybudoval. Odkud se tento hrdina vzal? Kde bral pro svůj boj inspiraci a sílu? Kdo byli jeho přátelé a protivníci? Odpovědi Wajda nabízí v klasickém vyprávěném filmu, kde hlavní důraz nespočívá jen na jedné historické postavě, ale především na boji za spravedlnost, rovnost a lepší budoucnost… Andrzej Wajda je držitelem řady klíčových filmových ocenění od Oscara přes Zlatou Palmu z Cannes, Zlatého Medvěda z Berlína, francouzského Caesara a dalších cen. Jeho snímky jako Popel a démant, Člověk z mramoru nebo Danton patří ke klíčovým autorským filmům naší doby. Za film Walesa získal Wajda zvláštní cenu na loňském festivalu v Benátkách. Kameramanem filmu je Pawel Edelman, který natočil ceněné filmy jako Pianista, Ray, Bůh masakru, Puškvorec nebo Katyň.


14.4.2014

EPIZODA ZE ŽIVOTA SBĚRAČE ŽELEZA

Epizoda u životu berača željeza

Bosna a Hercegovina-Francie-Slovinsko-Itálie
2012
74 min
Artcam

Nazif se živí sběrem železa ze skládek. Jeho žena Senada se doma stará o dvě děti. Třetí se chystá na svět. Jenže Senada potratí a protože nemá zdravotní pojištění, odmítnou jí lékaři operovat, dokud nezaplatí 500 Euro. Takové peníze však rodina nemá a tak je jedinou cestou, jak Senadě zachránit život, podvod… Podivuhodný film oceněný Cenou pro nejlepší mužský herecký výkon a Velkou cenou na loňském Berlinale je specifický tím, že v hlavních rolích se představí skuteční aktéři tohoto případu, který v Bosně rozvířil debatu o lékařské etice, situaci sociálně vyčleněných rodin atd. Film je to ovšem velmi lehký, nesený ústředním tématem lásky a spokojeného života, který nutně nemusí znamenat tisíce na účtech a přepychový dům. Za svůj první film Země nikoho (2001) získal režisér Danis Tanović Oscara v kategorii zahraniční film a Zlatý Glóbus.


7.4.2014

PERVERZNÍ PRŮVODCE IDEOLOGIÍ

The Pervert's Guide to Ideology

Velká Británie-Irsko
2012
134 min
Film Europe

Po dokumentu Perverzní průvodce filmem (2006) se Sophie Fiennes vrhá do další spolupráce se slovinským kontroverzním myslitelem Slavojem Žižekem a kombinací jejich netradičních interpretací filmu jako takového společně vytvářejí další pozoruhodnou dokumentaristickou reflexi společnosti, aby divákům poodkryli cestu do podstaty ideologie – snů, které formují naše kolektivní vědomí a konání. Ideologie a její formování společnosti tvoří základ filozofické práce Slavoje Žižeka, vycházejícího z Freudovy psychoanalýzy, která mu pomáhá nahlížet na svět a porozumět mu netradičním způsobem. A zdá se, že právě rok 2012 byl ten nejlepší čas na uveřejnění tohoto filmu. Úvahami o filmech, hudbě, historii a současných společenských fenoménech se charismatický Žižek a zkušená Fiennes dopracovávají k definici ideologie jako neustále se měnící uměle vytvořené substance, formující všechny společnosti. Tento mimořádný dokument byl v roce 2012 uveden v hlavní soutěžní sekci na MFF v Torontu a na BFI London Film Festival.


31.3.2014

SHUN LI A BÁSNÍK

Io sono Li

Itálie-Francie
2011
98 min
Film Europe

Italský režisér dokumentárních filmů Andre Segre, který je držitelem doktorátu ze sociologie komunikace, přináší svým hraným celovečerním debutem intimní příběh o střetu dvou rozdílných kultur a kritiku zastaralých společenských hodnot a konvencí, které dokáží přetrhat křehká pouta rodícího se přátelství dvou lidí z různých koutů světa. Číňanka Shun Li pracuje v textilní továrně na předměstí Říma, aby si vydělala na dokumenty, umožňující jejímu osmiletému synovi emigrovat za ní do Itálie. Náhle je však nucena odcestovat do malého města Chioggia v italském regionu Veneto a pracovat tam jako barmanka v hospodě. Kromě posměšných poznámek, nedůvěry a nepohostinnosti domácích obyvatel Shun Li poznává Bepiho, místního rybáře s přezdívkou „básník“. Jejich přátelství však nepřeje místní ani čínská komunita. Prostřednictvím poetického setkání dvou osamělých lidí Segre poukazuje na tichý, avšak nevyhnutelný dialog mezi odlišnými, ne až tak vzdálenými kulturami, a vytváří intimní odyseu do srdce laguny, představující kolíbku neustále fluktuujících identit. Segre kombinuje profesionální herce s neherci a příběh zasazuje do reálných prostředí, kde sleduje každodenní život mladé Shun Li a stárnoucího Bepiho, kteří vzájemným porozuměním unikají vlastní osamělosti. Film s jedinečným humorem, podmanivou hudbou a s přesvědčivými výkony ústřední herecké dvojice (Tao Zhao a Rade Serbedzija), kteří citlivě ztvárnili hlavní postavy filmu, získal mnoho filmových ocenění na filmových festivalech v Londýně, Reykjavíku, v italském Lecce, ale zejména na MFF v Benátkách 2011 – Cena FEDIC, Cena Laterna Magica a Cena italské herečky Liny Mangiacapre. Segre v roce 2012 získal cenu Lux Prize, kterou každoročně uděluje Evropský parlament.


24.3.2014

ZLODĚJKA KNIH

The Book Thief

USA-Německo
2014
131 min
CinemArt

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka... Postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. „Byla to doba extrémního nebezpečí a zla a já jsem byl inspirován skutky laskavosti v těchto velmi temných časech,“ říká o příběhu scénárista Markus Zusak. „A o tom Zlodějka knih je: o hledání krásy i za těch nejošklivějších podmínek. Jedním z ústředních témat příběhu je, že Hitler ničí lidi svými slovy a Liesel tato slova krade zpět a píše s nimi svůj vlastní příběh.“


17.3.2014

CIZÍ OBĚD

Dabba

Indie-Francie-Německo
2013
104 min
Aerofilms

Už 120 let posílají ženy v Bombaji svým manželům do práce obědy v kastrůlkách prostřednictvím pozoruhodné sítě poslíčků. Vědci z Harvardovy univerzity tento dokonalý doručovací systém analyzovali a dospěli k závěru, že na špatnou adresu doputuje jen jeden z milionu obědů. A právě tento ojedinělý zatoulaný oběd svede dohromady osudy dvou lidí – půvabné Ily (Nimrat Kaur), která žije osaměle v domácnosti a marně bojuje o manželovu pozornost, a úředníka Saajana (Irrfan Khan – Pí a jeho život, Milionář z chatrče), kterému důchod nepříjemně klepe na dveře. O tom, že jedna malá chyba vám může změnit celý život, vypráví Cizí oběd s přívětivým humorem. Netradiční romance se díky svému pozitivnímu vyznění stala miláčkem diváků karlovarského festivalu 2013.


10.3.2014

ČERNÁ VDOVA

L'Attentat

Francie-Belgie-Libanon
2012
102 min
Film Europe

Libanonský režisér Ziad Doueiri natočil své drama podle stejnojmenného bestselleru alžírského spisovatele Mohammeda Moulessehoula (pod pseudonymem Yasmina Khadra). Úspěšný izraelský lékař arabského původu je nečekaně konfrontován se skutečností, že jeho žena jako sebevražedná atentátnice zabila kromě sebe dalších šestnáct lidí, z toho jedenáct dětí. Zpočátku se s tím odmítá smířit, nechápe, že vůbec nic netušil, když se přece milovali a žili tak blízko sebe. Později je rozhodnut zjistit, proč se odhodlala k tak hrůznému činu. Odjede pátrat za příbuznými do Nábulusu na Palestinská území, ale navzdory setkání s vlivným šejkem odmítá její pohnutky akceptovat. Snímek přesvědčivě zachycuje tamní trauma rozdělených entit, neschopných najít cestu k sobě.


3.3.2014

DOMOV

Dom

Rusko
2012
109 min
Film Europe

„V konfrontaci s vlastní minulostí je možné, že nás pohltí víc, než jsme si původně mysleli.” Ruský režisér převážně žánrově čistých akčních filmů přináší ponurý filmový žalozpěv o vyrovnávání se s vlastní minulostí, který je určený náročnějšímu publiku.V rozlehlém domě uprostřed ruských stepí se schází celá široká rodina. Když se po 25 letech náhle na prahu dveří objeví i nejstarší syn Viktor, na světlo začnou vyplouvat dosud nedořešené rodinné konflikty. Nikdo však nemá ani tušení, že Viktor utíká před svou temnou minulostí a že bezcitní nájemní zabijáci v černých oblecích neúnavně hledají jeho tajný úkryt. Skutečným ohrožením už tedy nejsou jen komplikované rodinné vztahy, ale nebezpečí, které na ně číhá venku. Oleg Pogodin vytváří skličující, ale poetický film s podmanivou silou filmových obrazů, kde je cítit vliv nejen ruských filmových velikánů Andreje Tarkovského či Nikity Michalkova, ale i amerických westernů se silným motivem osudovosti a divoké přírody. Sergej Garmaš, představitel pronásledovaného Viktora, získal za svůj přesvědčivý herecký výkon prestižní sošku Nika, ruskou obdobu amerických Oscarů, kterou uděluje Ruská filmová akademie. Film uvádíme z formátu DVD.


24.2.2014

FUTUROLOGICKÝ KONGRES

The Congress

Izrael-SRN-Polsko-Lucembursko-Francie-Belgie
2013
120 min
Aerofilms

Již ve snímku Valčík s Bašírem kombinoval izraelský scénárista a režisér Ari Folman paradokumentární pasáže s animovanou složkou. Podobnou formu zvolil i pro svou velmi volnou adaptaci povídky Stanislawa Lema. V první části se herečka Robin Wrightová, matka dvou dětí, dá přesvědčit svým agentem a jediným přítelem Alem, aby uzavřela ďábelskou smlouvu se studiem Miramount: nechá se naskenovat tak, aby její virtuální podobu mohla společnost pomocí triků libovolně používat v dalších filmech. Už nikdy však sama nesmí hrát. Po dvaceti letech se zestárlá kreslená herečka ocitá v animovaném zábavním parku Abrahama jako čestný host „futurologického kongresu“. Ambiciózní dílo s četnými morálními, společenskými i filmovými konotacemi je chmurnou vizí světa. Podle autora je snímek „především futurologickou fantazií, zároveň je však voláním o pomoc a silným nostalgickým nářkem po klasickém filmu, jak jej známe a milujeme odpradávna“.


17.2.2014

OMAR

Omar

Palestinská území
2013
97 min
Aerofilms

Palestinský filmař Hany Abu-Assad na sebe upozornil snímkem Ráj hned teď o dvou palestinských mladících, chystajících se na sebevražedný atentát. Podobné téma zpracovává i nyní, Omar ovšem začíná jako shakespearovský milostný příběh. Titulní hrdina často přelézá bezpečnostní zeď, aby se mohl setkat se svou milou. Zároveň s jejím bratrem a dalším kamarádem podniknou akci, při níž zastřelí izraelského vojáka. Omar je zatčen a chytí se do pasti. Začne hrát dvojí hru, mezi Palestinci je považován za zrádce... Civilně natočený snímek realisticky postihuje situaci na Blízkém Východě a i když vychází z propalestinských pozic, rozhodně není schematický a černobílý.


10.2.2014

TICHO NA MOŘI

La mer à l'aube

Francie – Německo
2011
90 min
Film Europe

Film slavného německého režiséra Volkera Schlöndorffa (mj. Plechový bubínek) vznikl na základě skutečných událostí. Odehrává se v roce 1941 ve francouzském internačním táboře, jehož chovanci jsou většinou političtí vězni a zločinci. Když bojovníci odporu, členové komunistické strany, zavraždí německého důstojníka, Hitler nařídí, aby bylo sto padesát francouzských vězňů popraveno. Jedním z nich je sedmnáctiletý Guy Moquet, jehož následná smrt se stala symbolem francouzské revolty proti německé okupaci (jeho dopis na rozloučenou se každoročně čte ve francouzských školách). Snímek rekonstruuje jednotlivé události od doby těsně před atentátem, režisér zobrazuje tragické souvislosti nejen ze strany odsouzených a neúprosně, bez obhajoby, poukazuje na slepou poslušnost německých vojáků a jejich nadřízených. Film, jemuž se dostalo řady ocenění na mnoha mezinárodních festivalech, uvedeme z formátu DVD.


3.2.2014

NYMFOMANKA (část II.)

Nymphomaniac

Dánsko-Německo-Francie-Belgie-Velká Británie
2013
130 min
Aerofilms

Druhý díl nejnovějšího filmového díla dánského režiséra Larse von Triera (Prolomit vlny, Dogville, Antikrist, Melancholie), čtyřhodinový opus, který je otevřenou studií ženské sexuality.. Životní příběh nymfomanky a její nesčetné veselé i hluboce trýznivé zkušenosti s muži i ženami, jichž nabývala postupem času od své dívčí nevinnosti až po vyzrálost dospělé ženy, jsou rámovány režisérovou sofistikovanou obrazotvorností a vypravěčským mistrovstvím. Netrpělivě očekávaná novinka enfant terrible světového filmu současnosti vzbuzovala kontroverze již dlouho před svým uvedením. Každý režisérův snímek je konfrontací s něčím, co se na filmovém plátně běžně nezobrazuje. Lars von Trier rád šokuje a boří společenská tabu, ať už jde o otevřenost sexuálních scén či silnou dávku černého humoru.


27.1.2014

KAPITÁL

Le capital

Francie
2012
114 min
Artcam

Uznávaný tvůrce Costa-Gavras natočil svůj film podle stejnojmenné knihy Stéphanea Osmonta, jež vyšla ještě před velkou bankovní krizí v roce 2008, ale poměrně přesně určovala její příčiny, spočívající mimo jiné v chamtivosti vedení globálních bank. „Jsem novodobý Robin Hood. Chudým beru a bohatým dávám.“ I tak sám sebe charakterizuje hlavní hrdina snímku a jeho vypravěč, který je jmenován prozatímním šéfem velké francouzské banky. Sám se podílí na komplotech a zároveň čelí mnoha jiným. Jeho největším spojencem a protivníkem je zástupce dravých amerických hedgeových fondů... Tvůrci v pozadí příběhu o jedné kariéře přinášejí analýzu bankovního sektoru a netají se despektem k němu.


20.1.2014

ŽIVOT ADÈLE

La Vie d'Adèle

Francie – Belgie – Španělsko
2013
179 min
FilmEurope

Lednová promítání vítězných filmů z festivalu v Cannes z předchozího roku se v našem klubu stala již malou tradicí. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Zlatou palmu si v roce 2013 odvezl režisér Abdellatif Kechiche, který uchvátil porotu, publikum i kritiku výjimečným příběhem dvou žen, hledajících cestu k sobě samým i k okolnímu světu. Silné emocionální drama líčí s naprostou erotickou otevřeností začátek a průběh vášnivého i bolestivého vztahu mezi nimi. Režisérovi se podařilo zprostředkovat toto téma s ryzí autenticitou umocněnou přirozeným civilním herectvím obou protagonistek.


13.1.2014

NEJVYŠŠÍ NABÍDKA

La Migliore offerta

Itálie
2012
130 min
CinemArt

Snímek, v němž ústřední trojici protagonistů ztvárňují Australan Geoffrey Rush, Angličan Jim Sturgess a holandská herečka Sylvia Hoeksová, natočil v angličtině přední italský režisér a scénárista Giuseppe Tornatore. Hlavní hrdina je sice uznávaný znalec umění a obratný licitátor, který má prosperující agenturu a platí ve svém oboru za jednoho z nejlepších, ale pod jeho zdánlivou sebevědomou arogancí se skrývá osamělý a plachý muž s neměnnými zvyky. Kromě dvou výjimek nemá ani žádné známé. Jednoho dne se na něj obrátí telefonicky majitelka menšího paláce, potřebující jeho pomoc s dědictvím. Záhadná žena, která trpí agorafobií a ignoruje domluvené schůzky, vzbuzuje ve znalci umění nelibost, zvědavost, empatii a posléze i milostné vzplanutí. Jenže nic není, jak se zdá... Snímek by se dal zařadit hned k několika žánrům, jejich proměny jsou však velmi přirozené. Vizuálně vytříbené vyprávění je poctou lásce k umění i varováním, jak osudná může být vášeň.


6.1.2014

NYMFOMANKA (část I.)

Nymphomaniac

Dánsko-Německo-Francie-Belgie-VB
2013
110 min
Aerofilms

Nový film kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera (Prolomit vlny, Dogville, Antikrist, Melancholie), čtyřhodinový opus, který je otevřenou studií ženské sexuality, uvedeme ve dvou dílech (druhá část bude na programu 3. února). Životní příběh nymfomanky a její nesčetné veselé i hluboce trýznivé zkušenosti s muži i ženami, jichž nabývala postupem času od své dívčí nevinnosti až po vyzrálost dospělé ženy, jsou rámovány režisérovou sofistikovanou obrazotvorností a vypravěčským mistrovstvím. Netrpělivě očekávaná novinka enfant terrible světového filmu současnosti vzbuzovala kontroverze již dlouho před svým uvedením. Každý režisérův snímek je konfrontací s něčím, co se na filmovém plátně běžně nezobrazuje. Lars von Trier rád šokuje a boří společenská tabu, ať už jde o otevřenost sexuálních scén či silnou dávku černého humoru. Na základě rozhodnutí distributora je snímek přístupný pouze divákům nad 18 let!


Při zpracování anotací k jednotlivým snímkům byly použity časopis Filmový přehled.

Novinky

26.2.2024

Březen a duben máme naprogramované!

Filmový jízdní řád pro přelom zimy a jara máme hotový. Na stránce s programem se dozvíte, že jsme pro vás vybrali na příklad nejnovější snímek Romana Polanského, španělské komediální drama, které vyhrálo divácké hlasování na Letní filmové škole v Uherském Hradišti nebo ocenňovaný historický film s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli.

Info

Filmový klub Pardubice

uvádí představení v Gočárově galerii v Automatických mlýnech
U Mlýnů 1961
530 02 PARDUBICE


Promítáme: v pondělí od 18:30

Vstupné:

  • 120,- Kč pro členy FK
  • 150,- Kč pro nečleny
  • členský průkaz na rok 120,- Kč