Archiv - 2022 (59. sezóna)



19.12.2022

DIVOCH

Vildmænd

Dánsko
2021
102 min
Film Europe

V zoufalé snaze překonat krizi středního věku Martin utekl ze společnosti, aby žil v lese. Obstaral si luk a výstroj jeskynního muže, ale pravdou je, že přežívá jen tak tak. Jednoho dne narazí na Musu, drogového dealera, který je zraněný a na útěku. V naději, že uniknou mnoha problémům, se excentrické duo vydává na hektickou jízdu napříč fjordy. Pronásledován místní policií, rozzuřeným Vikingem, násilníky a v neposlední řadě svou rodinou! Pod akční komedií v nejlepším „severském“ rouše je podepsán scénárista a režisér Thomas Daneskov.


12.12.2022

JEDNA SEKUNDA

Yi miao zhong

Čína – Hong Kong
2020
104 min
Film Europe

Čína během kulturní revoluce. Útěk vězně z pracovního tábora. Riskuje vše při hledání ukradeného filmového kotouče, na němž se na vteřinu objeví jeho dávno ztracená dcera. Brzy se setkává se zlodějkou, osiřelou dívkou, kterou pronásleduje vlastní strašlivá ztráta. Nádherná, dojemná a hluboce osobní pocta vykupitelské síle kinematografie v duchu filmu Cinema Paradiso od Zhang Yimoua, třikrát nominovaného na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.


5.12.2022

BELLE

Belle

Japonsko
2021
122 min
AČFK

Mistr japonské animace Mamoru Hosoda již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou Kráska a zvíře a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné, a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já.
Snímek jsme uvedli v rámci cyklu Vezměte děti do kina.


28.11.2022

TYGŘI

Tigrar

Švédsko – Itálie - Dánsko
2020
116 min
Film Europe

Martin Bengtsson je jedním z nejslibnějších fotbalových talentů, jaké kdy Švédsko vidělo. V šestnácti se mu splní jeho celoživotní sen, když ho koupí jeden z nejprestižnějších italských klubů. Tento sen však přichází za velmi vysokou cenu, co se týče obětí, oddanosti, tlaku a především osamělosti. Martin se začíná ptát, zda je to vlastně život, po kterém toužil. Tygři jsou jízda na horské dráze na život a na smrt moderním fotbalovým průmyslem. Skutečný příběh z nedávné minulosti natočil coby svůj autorský film scénárista a režisér Ronnie Sandahl. Nahlédněte za atraktivní kulisy a podívejte se, co se za nimi může skrývat.


21.11.2022

KRÁSNÉ BYTOSTI

Berdreymi

Island-Dánsko-Švédsko-Nizozemí-ČR
2022
123 min
Artcam

Guðmundur Arnar Guðmundsson je úspěšný islandský producent, scenárista a režisér, který vyniká jedinečným citem pro spojení drsné sociální reality a svébytné magie své domoviny. Osvědčil se mimo jiné jako znamenitý režisér dospívajících herců. Tento svůj talent dále rozvíjí ve svém druhém filmu, který fascinujícím způsobem kloubí realismus a fantaskní elementy. Tohle je zcela jiný Island než ten, který zažívají turisté. Pozoruhodné syrové drama o dospívání obdrželo na letošním Berlinale ocenění Europa Cinemas Label.


14.11.2022

ZTRACENÉ ILUZE

Illusions perdues

Francie - Belgie
2021
150 min
Film Europe

Lucien je mladý neznámý básník, žijící ve Francii 19. století, který do svého bytí vkládá velké naděje a ambice. Opouští rodinnou tiskárnu v kraji, z něhož pochází, aby zkusil najít štěstí v Paříži po boku své patronky. V tomto úžasném městě se brzy ocitá vydaný napospas vlastnímu osudu a postupně objevuje zákulisí světa zisku a přetvářky. Lidskou komedii, ve které je možné vše koupit či prodat: literární věhlas i tištěná média, politiku i city, pověst i duši. Lucien bude milovat, bude trpět a vystřízliví ze svých iluzí. Film je adaptací slavného románu Honoré de Balzaca a režisér Xavier Giannoli jej natočil ve strhujícím rytmu, jenž nenechá diváka vydechnout.
Představení se konalo ve spolupráci s Alliance Francaise Pardubice.


7.11.2022

NEJKRÁSNĚJŠÍ CHLAPEC NA SVĚTĚ

Världens vackraste pojke

Švédsko
2020
98 min
Film Europe

V roce 1970 procestoval filmař Luchino Visconti Evropu, když hledal dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmové adaptaci románu Thomase Manna Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil Björna Andrésena, stydlivého 15letého teenagera, kterému přes noc získal mezinárodní slávu. Ten díky tomu strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi městem Lido v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem. Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn v dokumentu Kristiny Lindströmové a Kristiana Petriho vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí, která by pro něj mohla být posledním pokusem vrátit svůj život do starých kolejí.


31.10.2022

UTAMA

Utama

Bolívie - Uruguay
2022
87 min
Artcam

Co když nám domov umírá před očima… Vítězný snímek festivalu Sundance zachycuje atmosféru místa, které pozvolna vysychá. Podepsán je pod ním scénárista a režisér Alejandro Loayza Grisi. Stárnoucí indiánský pár z kmene Quechua žije na bolivijských pláních roky a roky tu samou rutinu oklopen stádem lam a majestátními horami. Nezvykle dlouhé sucho ale postaví Virginia a Sisu před obtížně řešitelné dilema. Co když se celý jejich způsob života chýlí k neodvratnému konci? Co když pro ně ve vyschlé krajině neexistuje žádná budoucnost? Do malé usedlosti na planině přijíždí jejich vnuk Clever a nabízí jim útočiště ve městě. Zároveň ale své prarodiče nedokáže ponechat napospas osudu, a tak se trojice indiánů po svém vypořádává s umíráním krajiny, nevyhnutelností změny a hledáním smyslu bytí tváří v tvář konci. Utama je pokorným žalozpěvem za mizející kulturu bolivijských indiánů i tichou, ale naléhavou připomínku dopadů globálních klimatických změn na místa, kterým říkáme domov.


24.10.2022

ŘEKA

River

Austrálie
2021
75 min
AČFK

Tepny planety jsou tepnami lidstva. Řeky jako úžasný sochař vytvarovaly Zemi do podoby, jakou známe. Ohladily hory, vyhloubily údolí a vytvořily úrodné pláně, které pak ozdobily svými meandry. Mnohde jsou řeky vnímány jako zdroj naděje a předmět uctívání, jinde léčí, žehnají, smývají hříchy a očišťují mrtvé. Řeky vypěstovaly naše města a velkoměsta… Film Řeka bere diváky na cestu prostorem a časem, pokrývá šest světadílů a prostřednictvím nejmodernějších filmařských prostředků včetně satelitních záběrů představuje řeky z perspektiv, jaké jsme ještě neviděli. Výsledkem spojení obrazu, hudby a střídmého poetického komentáře je snový a působivý snímek, který oslavuje divokost řek, ale zároveň upozorňuje na jejich zranitelnost. Řeka je druhým dílem plánované trilogie celovečerních dokumentů, mapujících vzájemný vztah krajiny a člověka. První, Hora, se stala komerčně nejúspěšnějším dokumentem v domovské Austrálii a v českých kinech ji díky AČFK vidělo více než 7 000 diváků.


17.10.2022

ZAČÁTEK

Dasatskisi

Gruzie – Francie
2020
125 min
Film Europe

Režisérka Dea Kulumbegašvili navázala na své dva oceňované krátké filmy uvedené v Cannes silným a působivým celovečerním debutem. V ospalé dědině dojde k napadení komunity Svědků Jehovových extrémistickou skupinou. Uprostřed tohoto konfliktu se pomalu rozpadá známý svět Yany, manželky vůdce komunity. Její vnitřní nespokojenost roste spolu s tím, jak se snaží pochopit svoje tužby.


10.10.2022

TROJÚHELNÍK SMUTKU

Triangle of Sadness

Švédsko – Francie – Velká Británie - Německo
2022
142 min
Aerofilms

Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya jsou pozváni na luxusní výletní plavbu. Společnost jim zde dělá opravdu vybraná smetánka. Je tu starý mládenec hledající životní lásku, výstřední ruský obchodník (Zlatko Buric) a celému mumraji vládne kapitán (Woody Harrelson), který je věčně pod parou. Když nečekaná událost zamíchá kartami, charaktery cestujících se ukáží v pravém světle. Dvojnásobný vítěz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund natočil břitce satirickou komedii o společenských rolích a opojné síle moci, která nenechá na žádném z pasažérů nit suchou.


3.10.2022

HANBA

Skammen

Švédsko
1968
104 min
Film Europe

Pouze ta největší filmová díla dokáží aktuálně promlouvat k divákům i více než padesát let po svém vzniku. Hanbu natočil Ingmar Bergman s legendárním kameramanem Svenem Nykvistem v dramatickém roce 1968 a její naléhavost je dnes snad ještě větší než tenkrát. Z pochopitelných důvodů se snímek v Československu oficiálně neuváděl… Hudebníci Eva a Jan Rosenbergovi (v hlavních rolích dvorní Bergmanovi herci Liv Ullmannová a Max von Sydow) unikli ze své země před občanskou válkou, aby se usadili na vzdáleném ostrově, kde se snaží živit pěstováním zeleniny. Sedm let jsou manželé, bez dětí. Ve městě potkají rybáře Filipa a starostu plukovníka Jacobiho. Filip se doslechl, že na ostrově přistály ozbrojené síly a že se organizuje odpor. Najednou jsou ve stínu války…


26.9.2022

NEZANECHAT STOPY

Żeby nie było śladów

Polsko
2021
160 min
Aerofilms

Polsko, 1983. Zemí otřásá případ Grzegorze Przemyka, středoškoláka, kterého policie ubila k smrti. Film založený na skutečných událostech sleduje příběh Jurka, jediného svědka, který se přes noc stal nepřítelem státu číslo jedna. Represivní režim se snaží využít celý svůj aparát, včetně tajné služby, policie, médií a soudů, aby Jurka a Grzegorzovu matku umlčel. Druhý film Jana Matuszyńského (před časem jsme hráli v pardubickém FK jeho Poslední rodinu), který soutěžil o Zlatého lva na festivalu v Benátkách, autenticky zachycuje náladu předrevolučního Polska a události, které vedly k pádu totalitního režimu.


19.9.2022

FILM ROKU

Competencia oficial

Španělsko - Argentina
2021
114 min
Bontonfilm

Mariano Cohn a Gastón Duprat natočili opravdovou lahůdku pro všechny milovníky filmu. Penélope Cruz se představí jako slavná a excentrická režisérka, která dostala za úkol natočit ten zaručeně nejlepší film všech dob. Má neomezený rozpočet a velké umělecké ambice, ovšem jejím největším úkolem bude zkrotit své herce v hlavních rolích. Antonio Banderas hraje roli slavné sebestředné filmové hvězdy, zatímco Oscar Martínez ztvární přehnaně uměleckého charakterního herce. Oba jsou už legendami, ale každý je úplně jiný a rozhodně to nejsou kamarádi. Všichni tři spolu vytváří filmovou sestavu snů s velkým talentem a s ještě větším egem. Kdo z nich ale vydrží až do poslední klapky a do premiéry? Pokud si někdo myslel, že filmaři a filmové hvězdy jsou nesnesitelné primadony, komedie Film roku jim dá za pravdu. Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez si v ní dělají legraci sami ze sebe, ze svých kolegů i celého filmového světa.


12.9.2022

FRANCE

Par ce demi-clair matin

Francie-Německo-Itálie-Belgie
2021
133 min
Film Europe

Oslavovaná, opovrhovaná, zbožňovaná… Film scénáristy a režiséra Bruna Dumonta zobrazuje život hvězdné televizní reportérky, polapené ve spirále událostí, které zapříčiní její pád. Snímek osciluje mezi dramatem a komedií a snaží se vytvořit paralelu mezi osobní a veřejnou krizí mladé ženy a obrazem současné Francie. Obecnější satirický rozměr snímku se pak ponejvíce dotýká tématu zpracování informací televizními kanály. V hlavní roli exceluje Léa Seydoux, v současné době jedna z nejobsazovanějších francouzských hereček.


20.6.2022

UTÉCT

Flugt

Dánsko-Francie-Švýcarsko-Norsko-USA-Slovinsko-Estonsko-Španělsko-Itálie-Finsko
2021
93 min
Film Europe

Amin Nawabi (pseudonym), šestatřicetiletý uznávaný akademik, zápasí s bolestivým tajemstvím, které skrývá už 20 let. Obává se, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe a svého budoucího manžela. O svůj příběh se podělí s režisérem Jonasem Poherem Rasmussenem, blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy. Poprvé prostřednictvím animace vypráví příběh mimořádné cesty dětského uprchlíka z Afghánistánu. Utéct díky srdečnému rozhovoru mezi Jonasem a Aminem povypráví nezapomenutelný příběh sebepoznávání.


13.6.2022

DOHODA

Pagten

Dánsko
2021
115 min
Film Europe

Od oscarového režiséra Billa Augusta přichází adaptace bestselleru Pagten; příběh o světoznámé spisovatelce Karen Blixen. Třiašedesátiletá autorka je na vrcholu své slávy a adeptkou na zisk Nobelovy ceny za literaturu. Už je to 17 let, co se vzdala své slavné farmy v Africe, aby se vrátila do Dánska s životem v troskách. Po syfilidě a ztrátě lásky svého života svou bolest proměnila v literární senzaci. Je však uzavřeným géniem, dokud nepotká talentovaného 30letého básníka…


6.6.2022

DRIVE MY CAR

Doraibu mai kâ

Japonsko
2021
179 min
Aerofilms

Filmová adaptace povídky Harukiho Murakamiho se stala celosvětovou senzací. Získala řadu ocenění, včetně ceny za nejlepší scénář v Cannes, Zlatého glóbu a čtyř nominací na Oscara, mimo jiné i za nejlepší film a režii. - Júsuke Kafuku je slavný herec a režisér, který se vyžívá v řízení svého červeného Saabu 900. Během angažmá na festivalu v Hirošimě musí tuto radost nedobrovolně přenechat mladé málomluvné řidičce Misaki. Oba během jízd na zkoušky nečekaně zjistí, že je spojuje nejen záliba v řízení. Společně naleznou způsob, jak se vyrovnat se svými traumaty a pocity viny, a jít dál. Drive My Car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho je atmosférický snímek plný tajemství, hledání lidského porozumění a smíření.


30.5.2022

HRANICE ODVAHY

Flukten over grensen

Norsko
2020
95 min
AČFK

Vítěz loňského projektu „LFŠ uvádí“ je bezpochyby jedním z dětských filmů roku, o čemž svědčí Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti na Zlín Film Festivalu 2020 a Cena mladého diváka na Evropských filmových cenách 2021. - Píše se podzim roku 1942 a přestože okupované Norsko strádá vlivem materiálního nedostatku a válečných restrikcí, desetiletá Gerda a její bratr Otto se těší na (jakkoli skromné) Vánoce. Pak si však pro jejich rodiče přijde policie a opuštěné děti navíc zjišťují, že se ve sklepě jejich domu ukrývají dvě židovské děti…
Film jsme uvedli v rámci projektu Vezměte potomky do kina!


23.5.2022

DURAN

Duran

Bosna a Hercegovina
2019
93 min
Balkanfilm

Padesátník Duran dostane v práci výpověď. Bez jeho příjmu nemají s manželkou dost, aby si udrželi svůj dosavadní životní standard. Východisko ze svízelné situace se pokusí najít v návratu do své rodné horské vsi Lukomir, kde chce přebudovat rozpadlou stodolu na dům. Lukomiru ale vládne velitel z nedávné války, kterému nikdo neřekne jinak než Generál. Naneštěstí si jej Duran hned po příjezdu znepřátelí a jeho sen dostává první trhliny. Duranovo jméno ale pochází ze slova "durati", což se dá volně přeložit jako trpělivě postupovat k cíli. Režisér filmu Duran Faruk Sokolović patří mezi nejplodnější bosenské filmaře.


16.5.2022

MARGRETE – KRÁLOVNA SEVERU

Margrete den Første

Dánsko-Švédsko-Norsko-Polsko-Česká republika-Island
2021
120 min
Film Europe

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. Režisérka Charlotte Sieling přináší na plátno jeden z největších příběhů severských zemí – příběh jedné z nejmocnějších žen evropských dějin.


9.5.2022

OLGA

Olga

Francie – Švýcarsko - Ukrajina
2021
85 min
Film Europe

Rok 2013. Patnáctiletá nadaná gymnastka Olga žije rozpolcená mezi Švýcarskem, kde trénuje na evropský šampionát s cílem zúčastnit se olympijských her, a Ukrajinou, kde její matka novinářka reportuje o dění v době Euromajdanu. Pro řadu diváků byl film režisérky Elie Grappe na loňském MFF v Karlových Varech nejsilnějším zážitkem. Teď nabyl ještě více na působivosti…


2.5.2022

PŘIROZENÉ SVĚTLO

Természetes fény

Maďarsko – Lotyšsko – Francie - SRN
2021
103 min
Film Europe

Výročí konce druhé světové války připomeneme filmem, pod nímž je podepsán maďarský scénárista a režisér Dénes Nagy, a který na události nahlíží z poněkud nezvyklého úhlu. Přirozené světlo není pouze válečný film. Prostoupený živým, mlhavým světlem vypráví o temném pochodu vojáků, kteří neustále čelí morálním dilematům. Co by měl člověk udělat, aby přežil? - Druhá světová válka, okupovaný Sovětský svaz. István Semetka je prostý maďarský farmář, který slouží jako desátník ve speciální průzkumnické jednotce partyzánů. Na cestě do odlehlé dědiny se jeho rota ocitne pod nepřátelskou palbou. Když je zabit velitel, Semetka musí překonat své obavy a převzít velení nad jednotkou, protože je uvězněný v chaosu, který nedokáže ovládat.


25.4.2022

HRDINA

Ghahreman

Írán - Francie
2021
127 min
Pilot film

Drama, kterým se scénárista a režisér Asghar Farhadi vrací k íránskému prostředí, vypráví příběh Rahima, který se dostal do vězení kvůli nesplacenému dluhu. Během dvoudenní propustky společně se svou tajnou přítelkyní vymyslí plán, jak přesvědčit věřitele, aby mu dluh odpustil. Plán se však vymkne kontrole a události naberou překvapivý a velmi rychlý spád. Farhadi v rozhovoru pro Variety v Cannes řekl, že námět ke scénář pochází z jeho pozorování íránské společnosti v éře sociálních médií.


18.4.2022

MUŽ ZBAVENÝ TÍŽE

Muž zbavený tíže

Česká republika
2021
70 min
CinemArt

Dílo výtvarníka Kamila Lhotáka představuje jedno z největších dobrodružství moderního umění 20. století. Režisér Josef Císařovský se v dokumentu s prvky hraného filmu vydává po jeho stopách. Hledá Lhotákovu tajemnou Ohradu snů a také zkoumá jeho touhu zbavit se zemské tíže. Pod zdánlivě prostými všedními výjevy obrazů Kamila Lhotáka se skrývá znepokojující magnetismus vzpírající se logickému vysvětlení. Snímek hledá dosud neznámé skutečnosti a snaží se je propojit do nových souvislostí. Režisér se s pomocí umělcova syna Kamila Lhotáka Juniora, publicisty Jana Králíka, autora monografií Libora Šteffka, sběratele a nakladatele Jana Dvořáka, tiskaře Martina Boudy a dalších pamětníků snaží hledat inspirační zdroje Lhotákovy imaginace i události, které ovlivnily nejen jeho výtvarnou cestu ale i samotný život.


11.4.2022

BOD VARU

Boiling Point

Velká Británie
2021
92 min
Aerofilms

Šéfkuchaři Andymu směna v jeho restauraci ani nezačala, a už nestíhá. Je poslední pátek před Vánoci, a tak si chce fajnové jídlo dopřát snad každý. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, nespokojený kontrolor šmejdí v kuchyni a do toho všeho má dorazit i Andyho mentor, kuchařská ikona, přicházející bez varování, zato s partnerkou, uznávanou food-kritičkou. Hůř snad být nemůže. Jednozáběrová jízda hektickým večerem začíná… Britský film režiséra Philipa Barantiniho s famózním Stephenem Grahamem v hlavní roli se žene kupředu nesmlouvavým tempem práce v gastrobyznysu. Trefný ale bude připadat všem, kterým se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava.


4.4.2022

NEJHORŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ

Verdens verste menneske

Norsko
2021
121 min
Aerofilms

Film režiséra Joachima Triera balancující na pomezí komedie a dramatu vypráví vtipně, pravdivě a s citem o vztazích a životě v době, kdy můžeme mít téměř nekonečné možnosti, a přesto si připadat jako nejhorší člověk na světě. Brzy třicetiletá Julie stále hledá své místo ve světě a experimentuje, zatímco její starší přítel Aksel by se rád usadil a začal novou životní etapu. Věci se zkomplikují, když zvídavá Julie pronikne na večírek, na kterém potká mladého a okouzlujícího Eivinda... Za hlavní roli v diváckém hitu festivalu v Cannes si Renate Reinsve odnesla cenu pro Nejlepší herečku a snímek byl nominovaný na Oscara za nejlepší původní scénář a zahraniční film.


28.3.2022

HLAS LÁSKY

Aline

Kanada - Francie
2021
128 min
Bioscop

Filmovou fikci volně inspirovanou životem pěvecké superhvězdy Céline Dion natočila a hlavní roli vytvořila Valérie Lemercier. Quebec, 60. léta 20. století. Sylvette a Anglomard se radují ze svého čtrnáctého dítěte, holčičky Aline. Ve skromné rodině všichni žijí hudbou. Když pak hudební producent Guy Claude objeví Aline a její jedinečný hlas, vyvstane mu v hlavě jediný cíl – udělat z Aline nejlepší zpěvačku na světě. Podporována rodinou i Guy-Claudem, se kterým ji pojí více než přátelské city, se mladá pěvkyně vydává na neobyčejnou životní cestu.
Film jsme uvedli v rámci Dnů frankofonie ve spolupráci s Alliance Francaise Pardubice.


21.3.2022

U PETROVOVÝCH ŘÁDÍ CHŘIPKA

Petrovy v grippe

Rusko-Francie-Německo-Švýcarsko
2021
145 min
Film Europe

Režisér Kirill Serebrennikov natočil podle románu Alexeje Salnikova halucinační bloudění v postsovětském Rusku. Ve městě zasaženém chřipkovou epidemií se rodina Petrovova potýká s dalším dnem v zemi, kde minulost nikdy není minulostí, současnost je nasáklá chlastem, horečnatými sny o násilí a něze, kde – pod vrstvou obyčejného – se věci ukážou jako zcela neobyčejné.


14.3.2022

ADA

Dýrið

Island-Švédsko-Polsko
2020
106 min
Artcam

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhanssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem SJÓNem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky.


7.3.2022

PAŘÍŽ, 13. OBVOD

Les Olympiades, Paris 13e

Francie
2021
105 min
Aerofilms

Tři mladé ženy a jeden muž. Jejich životy se na chvíli protnou ve čtvrti Les Olympiades, v pařížském 13. obvodě. Výřečná a drzá Émilie pracuje v callcentru a přivydělává si pronájmem volného pokoje. Naváže intimní vztah se svým novým atraktivním nájemníkem jménem Camille. Toho ale přitahuje nedobytná Nora, která zase tráví noci videohovory s cam girl Amber. Dynamicky natočený černobílý snímek Jacquese Audiarda citlivě a s porozuměním sleduje krátké období v životě současných třicátníků, kteří se vyhýbají závazkům a samotu zahánějí večírky, povrchními známostmi a náhodným sexem. Nebo i oni touží po lásce a vzájemném porozumění?


28.2.2022

NITRAM

Nitram

Austrálie
2021
112 min
Film Europe

Film Justina Kurzela sleduje události vedoucí k masakru v Port Arthuru v Tasmánii v roce 1996 ve snaze pochopit, proč a jak ke zvěrstvu došlo. V polovině 90. let žije Nitram se svou matkou a otcem na předměstí v Austrálii. Izolovaný a frustrovaný z toho, že není schopen nikam zapadnout. Nečekaně však nalezne blízkou přítelkyni v samotářské dědičce Heleně. Když však tento vztah vezme tragický konec a Nitramova osamělost a vztek rostou, začíná pomalý sestup, který vede ke katastrofě.


21.2.2022

SOUSED

Nebenan

Německo-USA
2021
92 min
Film Europe

Berlín, čtvrť Prenzlauer Berg. Daniel je filmová hvězda zvyklá na úspěch. Jeho půdní byt je stylový, stejně jako jeho manželka a chůva, která má pod kontrolou děti. Všechno je tip top, a tedy připravené na to, aby odletěl na konkurz do Londýna, kde na slavného německo-španělského herce čeká role v americkém filmu o superhrdinech. Když vejde do místního baru na rohu a zjistí, že tam sedí Bruno. Jak se ukazuje každou další minutu, Bruno na tento okamžik dlouho čekal. A tak se tento věčně přehlížený muž – jeden z obětí znovusjednocení a gentrifikace bývalého východního Berlína – mstí. Daniel jako jeho cíl... Pozoruhodný režijní debut oblíbeného herce Daniela Brühla.


14.2.2022

NADĚJE

Håp

Norsko-Švédsko
2019
126 min
Bontonfilm

Maria Sødahl je podepsána pod nesmírně kvalitním filmem, do jehož distribuce zasáhl koronavirus. Anja a Tomas představují pár, jakých známe mnoho. Oba jsou ve středním věku, v plné síle, pevně spojeni dětmi a rodinou. Z jejich romantické lásky už po letech soužití mnoho nezbylo, žijí spíše vedle sebe než spolu a většinu energie dávají do své práce. Tomasův přístup už dokonce hraničí s workoholismem. Anja jako divadelní režisérka právě zažívá triumf díky premiéře nejnovějšího představení, když jí lékaři oznámí, že má fatální neléčitelný nádor a před sebou pouhé tři měsíce života. Do Vánoc zbývá jeden den, dětem nic říct nechce a jediný, o koho se Anja může opřít, je Tomas. Anja se rozhodne být silná a bojovat. Může smrtící diagnóza dát jejich rozbitý vztah znovu dohromady, nebo už mezi nimi opravdu nic nezbylo? I ve chvíli, kdy jsou vaše šance minimální, naděje vždycky existuje.


7.2.2022

OÁZA

Korisnici

Srbsko-Nizozemí-Slovinsko-Bos. a Herc.-Francie
2020
122 min
Balkanfilm

Autorský film Ivana Ikiće je provokativně skutečným zkoumáním lásky na beznadějném místě. Když je Marija umístěna do ústavu pro mentálně postiženou mládež, padnou si do oka se svéhlavou Draganou. Jejich přátelství je ohroženo ve chvíli, kdy se ukáže, že se obě zamilovaly do místního introverta Roberta… Ikićův film je založen na silném konceptu, kde namísto herců hrají skutečně mentálně postižené osoby. Snímek plný emocionálních zvratů vznikl na základě skutečné situace, o které se režisér doslechl při natáčení jiného filmu. V roce 2020 byl oceněn na festivalu v Benátkách cenou Europa Cinemas Label pro nejlepší evropský film.


31.1.2022

MILOVAL JSEM SVOU ŽENU

A feleségem története

Maďarsko-Německo-Francie-Itálie
2020
169 min
Film Europe

Holandský kapitán nákladní lodi Jakob Störr a jeho přítel se během pití vsadí, že si Jakob vezme první ženu, která vstoupí do kavárny. Takto se seznámí s rozmarnou Francouzkou Lizzy, a s tou se později ožení. Začne se rozvíjet milostný příběh protknutý láskou jako v pohádkách Tisíce a jedné noci. Od té chvíle do života milujícího, bolestně upřímného Störra vstoupí řada zkoušek. Prostřednictvím jeho postavy elementárním a dramatickým způsobem chápeme komplexnost, tajemnost, křehkou krásu a nepolapitelnou, nekontrolovatelnou povahu života. Režisérka Ildikó Enyedi vychází ve svém novém filmu ze stejnojmenného románu spisovatele Milána Füsta.


24.1.2022

QUO VADIS, AIDA?

Quo vadis, Aida?

BaH-Rakousko-Rumunsko-Nizozemí-SRN-Polsko-Francie-Norsko-Turecko
2020
101 min
Aerofilms

Je rok 1995 a Aida pracuje jako překladatelka pro OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří hledají v „bezpečné zóně“ OSN útočiště před srbskou armádou. Pár hodin od míst, kde s oblibou trávíme letní dovolené, se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války. Při vyjednáváních si Aida postupně uvědomuje vážnost situace. Jde o osud města i o život jejích milovaných. Podaří se jí je zachránit? Nekompromisní a zároveň hluboce lidský snímek režisérky Jasmily Žbanić svou emoční silou dalece předčí většinu válečných filmů. Nesoustředí se totiž na vykreslení násilí, ale na příběh konkrétní ženy a nepředstavitelná dilemata, která před ní válka staví. Film Quo vadis, Aida? měl premiéru na festivalu v Benátkách a byl nominovaný na Oscara za nejlepší zahraniční film.


17.1.2022

KLÍCKA

The Nest

Velká Británie - Kanada
2020
107 min
Aerofilms

Jude Law jako obchodník Rory, který je pro vidinu snadno nabytého bohatství ochoten obětovat mnohé. Podmanivé drama režiséra Seana Durkina uhrane diváka potemnělou atmosférou, výjimečnými hereckými výkony, skvělou kamerou i napínavým příběhem. Film loni uzavíral projekce na MFF Karlovy Vary.


10.1.2022

SNĚŽIT UŽ NIKDY NEBUDE

Śniegu już nigdy nie będzie

Polsko – Německo
2020
113 min
Film Europe

Autorský snímek tvůrčí dvojice Małgorzata Szumowska, Michał Englert. Zhenia, rusky mluvící přistěhovalec z východu, v Polsku pracuje jako masér se zvláštním darem a stává se z něj guru v zámožné komunitě svých klientů. Navzdory bohatství z těchto lidí vyzařuje vnitřní smutek a žal. Mysteriózní návštěvník má dar, jeho ruce léčí a jeho oči pronikají do duší osamělých žen. Jeho ruský přízvuk zní jako píseň minulosti, klidná melodie jejich dětství, kdy byl svět bezpečnějším místem. Zhenia, protože tak se jmenuje, mění jejich životy…


3.1.2022

SNY O TOULAVÝCH KOČKÁCH

Sny o toulavých kočkách

Francie – USA – Česká republika
2021
96 min
AČFK

Kouzelný výtvarný svět Petra Síse se zhmotňuje v dokumentu režírovaném jeho bratrem. Bratrská spolupráce, důvěrná znalost a sdílené vzpomínky propůjčují filmu zcela unikátní intimitu a osobní rozměr, který však nic neubírá na sdělnosti a srozumitelnosti. Klíčovým tvůrčím rozhodnutím Davida Síse pak bylo nenatočit klasický film „s mluvícími hlavami”, ale využít v mapování osudů svého bratra jeho výtvarného díla – nejen jako formálního ozvláštnění, ale také jako klíče k představení Petrovy osobnosti. Animovaná černá kočka, procházející jak hranými, tak animovanými pasážemi filmu, je ztělesněním vyloučené duše, cizince, ale i metaforou zvědavosti a hledání.


Při zpracování anotací k jednotlivým snímkům byly použity časopisy Filmový přehled.

Novinky

22.4.2024

Filmová nabídka byla opět doplněna!

V programové sekci stránek již nyní naleznete všechny snímky, které uvedeme do konce první poloviny sezóny. Do klubu tak budete moci zajít např. na černou islandskou komedii, nový film Wima Wenderse nominovaný na Oscara, dojemný příběh z fotbalového prostředí nebo třeba na drama mapující proces s krajně levicovým revolucionářem odehrávající se v Paříži v roce 1975.

Info

Filmový klub Pardubice

uvádí představení v Gočárově galerii v Automatických mlýnech
U Mlýnů 1961
530 02 PARDUBICE


Promítáme: v pondělí od 18:30

Vstupné:

  • 120,- Kč pro členy FK
  • 150,- Kč pro nečleny
  • členský průkaz na rok 120,- Kč